Συχνές Ερωτήσεις

Τις περισσότερες φορές είναι δύσκολο να πάρουμε την απόφαση να απευθυνθούμε σε κάποιον ειδικό σε θέματα διατροφής, καθώς πιστεύουμε ότι γνωρίζουμε τα λάθη της διατροφής μας και άρα και τον τρόπο να τα αντιμετωπίσουμε.
Μάλιστα πολλοί κάνουν το λάθος να πιστεύουν πως η επίσκεψη σε ένα διατροφολόγο αφορά μόνο στην απώλεια βάρους. Παρόλο που και αυτή απαιτεί επιστημονική καθοδήγηση για να γίνει σωστά και υγιεινά, η διατροφή συμβάλλει επίσης στην ευεξία και στην πρόληψη και θεραπεία ασθενειών.
Εδώ επεμβαίνει ο διατροφολόγος που θα σε βοηθήσει να αποκτήσεις σωστές διατροφικές συνήθειες, οι οποίες θα οδηγήσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα χωρίς κόπο και χωρίς να διαταραχθεί η ισορροπία του οργανισμού σου.

Η διαρκής ενημέρωση και η ολοκληρωμένη γνώση στον τομέα της διατροφής είναι απαραίτητες για όλους. Η διατροφικές απαιτήσεις του κάθε ανθρώπου μεταβάλλονται διαρκώς και δεν είναι ίδιες για όλους. Αφορούν διάφορες ομάδες πληθυσμού όπως οι ενήλικοι, τα παιδιά, οι έφηβοι, οι αθλητές, άτομα με ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά και με σοβαρές καταστάσεις υγείας. Σε όλες αυτές τις καταστάσεις οι ανάγκες σε θερμίδες και θρεπτικά συστατικά είναι διαφορετικές και θα πρέπει να εξετάζονται με μοναδικό γνώμονα τον άνθρωπο και τις ατομικές του ανάγκες.

Όπως θα αντιλήφθηκες μέχρι τώρα, η συνεργασία μας επικεντρώνεται στην αλλαγή διατροφικής συμπεριφοράς. Αυτό γίνεται όχι μόνο μέσω ενός διαιτολογίου, αλλά με συζήτηση, ασκήσεις, εκπαίδευση στην διαχείριση καταστάσεων κτλ. Οι εβδομαδιαίες συναντήσεις είναι η ιδανική συχνότητα ώστε να έχουμε τον απαραίτητο χρόνο για την όλη εκπαίδευση.
Παρόλα αυτά αν πιστεύεις ότι σου ταιριάζουν καλύτερα οι δεκαπενθήμερες συναντήσεις, είναι απολύτως δεκτό.

Πριν την επίσκεψη στο διαιτολόγο θα ήταν καλό να κάνετε τον παρακάτω ορμονικό και υπερηχογραφικό έλεγχο:
1.Γενική αίματος
2.Βιοχημικός Έλεγχος
•Ζάχαρο & Γλυκοζυλιώμενη Αιμοσφαιρίνη
•Ουρία, Κρεατινίνη ,Ουρικό Οξύ
•Ολική Χοληστερόλη, HDL,LDL
•Tριγλυκερίδια
•SGOT, SGPT, γ-GT
•Σίδηρο, Φερριτίνη
•Ασβέστιο
3.Ορμονολογικός Έλεγχος
•Τ3.Τ4, TSH, ANTI-TPO, ANTI-TG

Ο διαιτολόγος-διατροφολόγος γνωρίζει άριστα τις αρχές της υγιεινής διατροφής και μπορεί να τις προσαρμόζει στον τρόπο ζωής του κάθε ατόμου, σχεδιάζοντας εξατομικευμένα διαιτολόγια. Πριν την σύσταση ενός διαιτολογίου, αξιολογούνται οι ανάγκες του ατόμου σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά, καθώς και οι συνήθειες, οι προτιμήσεις και οι επιθυμίες του. Ακόμη, λαμβάνονται υπόψη οι ώρες εργασίας του, η φυσική του δραστηριότητα, οι μετακινήσεις, τα ταξίδια και οι κοινωνικές εκδηλώσεις στις οποίες συμμετέχει. Όλες οι παραπάνω διεργασίες είναι απαραίτητες ώστε το διαιτολόγιο που προτείνεται να μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη και να έχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Θα έχεις διαβάσει και ακούσει διάφορους αριθμούς και νούμερα «χάσε 10 κιλά σε 10 ημέρες» ή «αν δεν χάνεις 1-2 κιλά την εβδομάδα δεν κάνεις τίποτε». Τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα μας δείχνουν ότι μια υγιής μείωση βάρους είναι της τάξης του μέχρι 1% του παρόντος σωματικού βάρους ανά εβδομάδα. Δηλαδή, για κάποιον που το βάρος του είναι 100κιλά, όντως το να μειώνει κατά 1 κιλό την εβδομάδα είναι στο πλαίσιο του αποδεκτού και υγιούς. Για κάποιον/α που το βάρος του/της είναι στα 75 κιλά, ο μέγιστος αποδεκτός ρυθμός είναι τα 700 γραμμάρια ανά εβδομάδα. Μετά την πρώτη μας συνεδρία θα μπορώ να σου δώσω μία πιο συγκεκριμένη εκτίμηση.

Εφόσον δεν υπάρχει κάποιο παθολογικό αίτιο, μάλλον κάνουμε κάτι λάθος… Οι περισσότεροι από εμάς για παράδειγμα, έχουμε συνδυάσει την απώλεια κιλών με την κατανάλωση πολύ μικρών ποσοτήτων φαγητού ημερησίως. Αυτό είναι ίσως το μεγαλύτερο λάθος! Όταν τρώμε λίγο, δε σημαίνει ότι θα χάσουμε και κιλά. Αντιθέτως εμποδίζουμε τον βασικό μεταβολισμό να λειτουργήσει σωστά κι έτσι αυτός αντιστέκεται στην απώλεια βάρους.

Όσο κι αν σου φανεί παράξενο, το πιθανότερο είναι να βγεις κερδισμένος οικονομικά ξεκινώντας ένα πρόγραμμα διατροφής. Εάν υπολογίσεις τα χρήματα που εξοικονομείς από εξόδους, παραγγελίες και σούπερ μάρκετ, σίγουρα καλύπτεις το κόστος των συναντήσεων μας.
Όχι, τα προγράμματα διατροφής περιλαμβάνουν καθημερινά φαγητά και υλικά. Άλλωστε είναι καλό για τις διατροφικές συνήθειες όλης της οικογένειας να υπάρχει ένα κοινό φαγητό. Η μόνη περίπτωση για ξεχωριστό μαγείρεμα είναι αν υπάρχει λόγος να ακολουθήσεις ειδική διατροφή.
Μπορεί και τώρα να μην μπεις σε πρόγραμμα! Όπως ανέφερα πολλές φορές, δεν είναι όλοι οι τρόποι ίδιοι για όλους. Πετυχαίνουμε πολύ καλά αποτελέσματα ακόμα και χωρίς κανένα πρόγραμμα, μόνο με στοχευμένη και συντονισμένη συμβουλευτική. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα, όπως σε περιπτώσεις υπερφαγίας, είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος εργασίας.

Κάθε νόμιμο διαιτολογικό γραφείο υποχρεούται να έχει σε εμφανές σημείο την άδεια λειτουργίας του χώρου (η οποία εκδίδεται από την υγειονομική υπηρεσία).
Ζητήστε να δείτε εάν δεν υπάρχει σε εμφανές σημείο το πτυχίο που αναγράφεται ο τίτλος σπουδών του διαιτολόγου διατροφολόγου και την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Νόμιμα ασκούν το επάγγελμα οι πτυχιούχοι διαιτολόγοι διατροφολόγοι ΑΤΕΙ , ΑΕΙ ή αντίστοιχου τίτλου αναγνωρισμένο στην Ελλάδα με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.

Δεν υπάρχει ούτε μια επιστημονική έρευνα που να πιστοποιεί άμεση ή έμμεση σχέση των τροφικών «Υπερευαισθησιών» – «Δυσανεξιών» με την παχυσαρκία και το βασικό μεταβολισμό. Αντιθέτως μάλιστα μπορεί να είναι και επικίνδυνο για την υγεία από την στιγμή που αποκλείει την κατανάλωση ομάδων τροφίμων (π.χ αποκλεισμός κόκκινου κρέατος σε άτομα με αναιμία).
Η δυσανεξία στη λακτόζη και την γλουτένη είναι οι δυο συχνότερες τροφικές δυσανεξίες, τα συμπτώματα των οποίων προσομοιάζουν με αυτά του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου όπως διάρροιες και εμετούς και καμία σχέση δεν έχουν με το συγκεκριμένο τεστ.
Επιπλέον, μετά από τις πολύχρονες συστάσεις του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων, όλα τα τροφικά τεστ τροφικής δυσανεξίας κρίθηκαν ως παράνομα μέσω γνωμοδότησης του Υπουργείου Υγείας .

Η 1η συνεδρία περιλαμβάνει τα παρακάτω
• Γνωριμία με το χώρο και τον υπεύθυνο διαιτολόγο διατροφολόγο.
• Λήψη ιατρικού ιστορικού, απαραίτητη και η προσκόμιση πρόσφατων αιματολογικών – γενικών εξετάσεων.
• Λήψη διατροφικού ιστορικού, απαραίτητο για την σύνταξη του εξατομικευμένου πλάνου διατροφής.
• Σωματομετρία με χρήση μεζούρας ή με τελευταίας τεχνολογίας αναλυτή σύστασης σώματος.
• Ανάλυση σύστασης σώματος όπου αξιολογείτε η άλιπη μάζα σώματος,ο λιπώδης ιστός, βασικός μεταβολισμός, ενεργειακές ανάγκες κλπ
• Συμβουλευτική διατροφής σύμφωνα με τα προβλήματα υγείας του ατόμου εάν υπάρχουν.
• Σύνταξη εξατομικευμένου πλάνου διατροφής.
• Διάρκεια 1η συνεδρίας ~ 1,5 ώρα