ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Η εγκυμοσύνη είναι η μοναδική φορά στη ζωή σας, όπου οι διατροφικές σας συνήθειες επηρεάζουν άμεσα και κάποιο άλλο άτομο.
Χωρίς αμφιβολία, ένα θρεπτικά, ισορροπημένο σχεδιασμένο διαιτολόγιο, μπορεί να είναι ένα από τα μεγαλύτερα δώρα που μπορείτε να κάνετε στο αναπτυσσόμενο μωρό σας. Ιδανικά, το διαιτολόγιο αυτό αρχίζει από τη σωστή προετοιμασία του οργανισμού για την επερχόμενη εγκυμοσύνη και καταλήγει στην ποιοτική θρέψη της μητέρας κατά την περίοδο της γαλουχίας. Ανεξάρτητα όμως από το πόσες εβδομάδες παραμένουν στο ημερολόγιό της εγκυμοσύνης σας, ποτέ δεν είναι αργά για να ξεκινήσετε!

ΘΗΛΑΣΜΟΣ

Ο θηλασμός όπως φαίνεται από τις έρευνες είναι ευεργετικός τόσο για τη μητέρα όσο και για το βρέφος. Παρόλα αυτά πολλές φορές φαντάζει δύσκολος. Δεν είναι λίγες οι φορές που οι θηλάζουσες δεν γνωρίζουν τι να φάνε, καθώς μπορεί το μωράκι τους να παρουσιάζει προβλήματα από κάποιες τροφές που καταναλώνει η μαμά.
Είναι πολύ σημαντικό να έχετε επαρκή, υψηλής ποιότητας διατροφή και να πίνετε αρκετό νερό. Είναι απαραίτητο να αποφεύγετε τη λήψη φαρμάκων κατά τη διάρκεια του θηλασμού εκτός και εάν ο γιατρός σας, επιτρέψει τη λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων.
Η σωστή διατροφή μπορεί να βοηθήσει τόσο εσάς όσο και το βρέφος μέσα από τη βελτίωση της ποιότητας του μητρικού γάλατος. Επίσης μπορεί να σας βοηθήσει να απαλλαγείτε με πιο σωστό τρόπο από τα κιλά της εγκυμοσύνης.

ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ

Η βελτίωση της διατροφής στη φάση αυτή, μπορεί να συμβάλει στην ελάφρυνση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης. Κάποια τρόφιμα και διαιτητικά συμπληρώματα φαίνεται να έχουν ιδιαίτερη σημασία καθώς φαίνεται να συμβάλλουν στη διατήρηση της καλής υγείας των μετεμμηνοπαυσικών γυναικών.
Οι διατροφικές ανάγκες των γυναικών αλλάζουν με την ηλικία – κυρίως κατά είσοδό τoυς στην εμμηνόπαυση και μετά. Απαιτούνται σαφώς λιγότερες θερμίδες. Επομένως τα περισσότερα τρόφιμα που καταναλώνονται θα πρέπει να είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και χαμηλά σε θερμίδες. Οι γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση, θα πρέπει να ακολουθούν μία διατροφή φιλική ως προ την φάση αυτή.

ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΙ

Είναι γνωστό ότι η διατροφή παιδιών και εφήβων είναι εξαιρετικά σημαντική. Η σωστή διατροφή σε αυτές τις ηλικίες, παίζει σημαντικό ρόλο στη μετέπειτα ζωή του ανθρώπου, όσον αφορά στην υγεία του αλλά και το σωματικό του βάρος. Οι έρευνες υποστηρίζουν ότι τα παχύσαρκα ή υπέρβαρα παιδιά έχουν πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες σε σχέση με τα μη παχύσαρκα ή υπέρβαρα παιδιά να εξελιχθούν σε παχύσαρκους ενήλικες. Κάτι τέτοιο μας ανησυχεί καθώς τα προβλήματα που συνοδεύουν την παχυσαρκία τόσο σε επίπεδο υγείας όσο και σε επίπεδο ψυχολογίας είναι πολλά.
Μη ξεχνάτε ότι οι διατροφικές συνήθειες δημιουργούνται από νωρίς!